Zastupnica NiP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mia…

Zastupnica NiP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mia Karamehić-Abazović u radnoj posjeti Republici Francuskoj

Boraveći u radnoj posjeti u Republici Francuskoj, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Mia Karamehić-Abazović održala je radne sastanke sa zvaničnicima iz izvršne i zakonodavne vlasti, donosiocima odluka i kreatorima politika, te je našim međunarodnim partnerima prenijela opravdanu bojazan za budućnost Bosne i Hercegovine i regiona ako ostanemo u “čekaonici Europske unije”. Uz punu svjesnost naših obaveza i reformskih procesa na tom putu, Karamehić-Abazović je u razgovoru iskazala opredijeljenost institucija Bosne i Hercegovine za ispunjavanje preostalih prioriteta Europske unije te iskazala zahvalnost Francuskoj za zagovaranje i podršku ubrzanju procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Posebno ohrabrujući bili su razgovori sa zvaničnicima Ministarstva europskih i inozemnih poslova, ureda premijerke Francuske-Generalnog sekretarijata za europske poslove, kao i sa kolegama iz Narodne skupštine Francuske i francuskog Senata – zastupnicom Soumya Bourouaha i senatorom Sébastienom Meurantom. Za razliku od prethodne skepse prema novom proširenju, data su čvrsta uvjerenja da trenutna francuska politika snažno podržava proširenje Europske unije na zemlje našeg regiona, što je bio i jedan od ciljeva francuskog predsjedavanja EU, posebno u svjetlu trenutne geopolitičke situacije i agresije na Ukrajinu.

Tokom boravka, upriličen je i susret sa senatorom Olivierom Cigolottijem, potpredsjednikom utjecajnog Povjerenstva za inozemne poslove, odbranu i oružane snage francuskog Senata sa kojim se Karamehić-Abazović sastala i prilikom nedavne posjete parlamentarne delegacije Francuske Bosni i Hercegovini. Tokom sastanaka u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu europskih i inozemnih poslova Francuske, zastupnica Karamehić-Abazović je izrazila zabrinutost povodom cyber sigurnosnih prijetnji po Bosnu i Hercegovinu i njenu kritičnu infrastrukturu.

“U okviru ovih razgovora istaknut je doprinos Francuske novom centru za cyber sigurnost u Crnoj Gori gdje će, u saradnji sa slovenačkim stručnjacima, francuski stručnjaci obrazovati kadrove iz regije u oblastima cyber sigurnosti i odbrane od cyber napada i kriminaliteta. Naši kadrovi se već nalaze na obuci a centar se zvanično otvara krajem godine” kazala je Karamehić Abazović.

Prilikom posjete Ministarstvu visokog obrazovanja i istraživanja, zastupnica Karamehić-Abazović je predložila jačanje saradnje u oblasti nauke i istraživanja posebno u STEM oblastima (prirodne i biomedicinske nauke, tehnologija i tehničke nauke). Tokom razgovora razmatrano je nekoliko modela realizacije zajedničkih studijskih i istraživačkih programa na bosanskohercegovačkim univerzitetima poput programa s dvojnim diplomama Francuske i Bosne i Hercegovine i razmjene nastavnog i istraživačkog osoblja.