Održan skup Naroda i Pravde u Mostaru

„Umjesto da gradite Koridor Vc da nas povežete sa Mostarom i sa morem, da pravite put prema Bihaću, da pravite brzu cestu prema Goraždu, da nas povezujete sa Sandžakom regionalno, Vi se opredijelite tako što ćete otići Dodiku na noge i dati mu put kroz Republiku Srpsku. I to su naši zaštitnici bošnjačkih interesa. Projekat kojima se oni hvale, je, vjerovali ili ne, autoput Sarajevo-Beograd. Iz Sarajeva su dvije trase. Jedna je do Kozije ćuprije – 400 metara na prostoru Federacije, a oko 450 kilometara na teritoriji RS-a i Republike Srbije. – kazao je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković na skupu održanom u prepunoj sali u Mostaru.

Konaković je dodao da prisustvo u ovoj sali, članska Naroda i Pravde ne donosi nikakav benefit. “Nećemo vas zaposliti preko štele, nećete dobiti pripravnički preko štele, nećete kod doktora preko štele, jer pravimo sistem u kojem ne treba štela. Vrijeme je rat protiv korupcije i kriminala da bi ovi mladi ljudi ostali u svojoj zemlji. “
„Tri godine dok sam bio premijer, smijenjivali su se SDA-ovci i SBB-ovci da se izda dozvola za rad nekakvog Čovićevog fakulteta. Ja nisam dao. Što da može u Sarajevu normalno zarađivati a u Mostaru ljude maltretirati. Na svim su ključnim institucijama, tamo gdje su bili Bošnjaci, nisu više jer ste prodali ta mjesta zarad svog sitnog interesa. Da bi žena bila direktor Kliničkog centra, oni su davali ministarstva i udovoljavali. Ima li iko da kaže da smo dobre komšije, mogu doći u Sarajevo da zarađuju ali nemoj tamo gdje su većina da ljude maltretiraju.“

U uvodnom govoru, Nihada Obradović – nosilac liste za za Skupštinu kantona HNK – 207 – Izborna jedinica 7 je poručila građanima Mostara: “Roditelj sam, majka troje djece i ne želim da naša djeca odrastaju u „gradu slučaju“ kako ga cijeli region naziva i u podijeljenom gradu iako u javnosti kažu jedinstveni Mostar, mi svi koji ovdje živimo znamo da nije tako. Pozvala je građane da izađu na izbore i ove godine pokažu da hoće i mogu imati pravnu državu, jer mi imamo najjače oružje, a to su olovka i papir.

Kandidatkinja Parlament FBiH iz Mostara Melika Čorbadžić govorila je o odlasku mladih pozivajući ih da poput nje, iskoriste posljednju šansu u Narodu i Pravdi i izbore se za svoja prava kako bi u svojoj Bosni i Hercegovini imali budućnost.

„U glavnom gradu BiH ne možete naći općinu u kojoj nema 20-30 kladionica koje dolaze iz onog dijela Hercegovine kao nijednog slobodnog placa na kojem se ne grade zgrade i stanovi a da ih ne grade oni koji finansiraju one od kojih Vas ti Bošnjaci brane“, istakao je nosilac federalne liste mr. Nermin Muzur.
Na nužnost zapošljavanja i blokadama u tome, osvrnuo se Ensar Mulaosmanović istakavši da nameti na realni sektor ne omogućavaju zapošljavanje mladih ljudi. „Privredniku se ne daje prostora da omogući razvoj radnog mjesta svog uposlenika. Zbog visokih taksi nema finansijskih uvjeta ili su oni minimalni tako da mlad čovjek vremenom gubi volju zbog nemogućnosti razvoja tako da napušta firmu jer traži bolje uvjete“ poručivši da je Narod i Pravda jedina prezentirala javnosti izdvojen Program za mlade uz Ekonomski program na kome će se zasnivati političko djelovanje.